Blog

18 stycznia 2016

Podłoga z żywicy do kuchni – modna i wysoce funkcjonalna. Nowa alternatywa dla tradycyjnych rozwiązań

Podłoga z żywicy do kuchni to obecnie także coraz częściej wybierane rozwiązanie podłogowe przez użytkowników prywatnych. Okazuje się bowiem, że na bazie empirycznych doświadczeń jest ona bardziej funkcjonalna niż klasyczne płytki ceramiczne, gres czy terakota na podłodze w kuchni.

Podłoga z żywicy do kuchni to rozwiązanie łączące wysoki efekt estetyczny i wizualny z wieloma funkcyjnymi właściwościami. Jeszcze do niedawna podłoga żywiczna kojarzona była z obiektami komercyjnymi czy przemysłowymi, obecnie swobodnie wprowadzana jest do domowych przestrzeni przez wielu projektantów, zwłaszcza do tych o nowoczesnym charakterze.

Czym jest podłoga żywiczna do kuchni?

Posadzka z żywicy syntetycznej do kuchni to mieszanina płynnej żywicy epoksydowej bądź poliuretanowej z utwardzaczem. Materiał ten rozprowadzony na podłodze wiąże się mocno z podłożem, zapewniając wieloletnią trwałość. Jest to jednolita, bez spoinowa powłoka, która nie wymaga żadnych łączeń. Dzięki tak jednolitej powierzchni, przestrzeń kuchenna jest zdecydowanie optycznie powiększona.

Główne atuty podłogi z żywicy w kuchni? Dlaczego warto w nią zainwestować?

Podłoga z żywicy w kuchni to przede wszystkim wytrzymałość mechaniczna – nie straszne są jej wszelkie upadki ciężkich przedmiotów kuchennych i narzędzi, a także odporność na intensywność przemieszczania się po niej. Podłoga z żywicy w kuchni nadaje tej przestrzeni eleganckiego charakteru, odrobinę surowego, który idealnie współgra z nowoczesnym, loftowym i industrialnym charakterem wnętrza.

Dużą zaletą podłogi z żywicy w kuchni jest także jej odporność na chemikalia i inne ciecze. Jest to powłoka, która nie wymaga szczególnych zasad konserwacji i czyszczenia. W fugach płytek najczęściej gromadzi się najwięcej brudu i kurzu, w przypadku żywicznej podłogi problem ten nie występuje. Łatwo ją czyścić na co dzień. Podłoga żywiczna jest antyelektrostatyczna, nie przyciąga kurzu do powierzchni, co oznacza, że zdecydowanie nadaje się dla alergików.

W przypadku wyboru żywicy poliuretanowej – dodatkowo uzyskujemy m.in. wyjątkową elastyczność powierzchni, co zapobiega wszelkim mikropęknięciom oraz odporność na promieniowanie UV (brak np.: efektu żółknięcia w nasłonecznionych miejscach). Podłoga żywiczna może być z matowym, satynowym czy połyskliwym wykończeniem.

Taka podłoga może oferować także efekt 3D, zabezpieczyć beton przed uszkodzeniem i pyleniem oraz nadać podłodze niesamowity połysk. Jest wyjątkowo odporna na ścieranie. Podsumowując, tworzy się wyjątkowa, jednolicie połyskująca tafla. Dodatkowo posadzka z żywicy w kuchni to też bardzo dobra izolacja termiczna. Z powodzeniem możemy zastosować ogrzewanie podłogowe pod podłogę z żywicy.

Zobacz także:

Poradnik